10 цитата от “Прекрасният нов свят”

10 цитата от “Прекрасният нов свят”

10 цитата от “Прекрасният нов свят”

Представям ви 10 любими цитата от книгата “Прекрасният нов свят” на Олдъс Хъксли. Приятно четене!

“Думите биха могли да бъдат като рентгеновите лъчи, ако човек ги използува правилно — биха проникнали през всякакво препятствие.”


“Връщане към културата. Да, точно към културата. Човек не може да консумира много, ако си седи мирничко и си чете книжки.”


“Цветенцата и пейзажите, изтъкна той, имат един сериозен недостатък: те са безплатни. Любовта към природата не създава заетост на фабриките.”


“Книги и адски шум, цветя и електрически шок — тези неща бяха вече свързани две по две в детското съзнание, а след двеста повторения на същия или на някой подобен урок щяха да са свързани навеки. Природата е безсилна да раздели съединеното от човека.”


“Скръб и тъга, състрадание и дълг — всичко това бе вече забравено, бе вече погълнато от буйна, непреодолима ненавист към тези човекоподобни чудовища. — Нима не искате да бъдете свободни; да бъдете хора? Или може би дори не разбирате какво означава да си човек и да си свободен? — Гневът правеше речта му плавна, думите се лееха свободно, стремително. — Не разбирате ли? — повтори той, но отговор не получи. — Много добре тогава — продължи той мрачно. — Аз ще ви науча. Ще ви освободя независимо от това дали ви се иска или не. — И като отвори със замах прозореца, който гледаше към вътрешния двор на Мортаториума, той започна да изхвърля с пълни шепи навън кутийките с таблетки сома.”


“Отървали сте се от тях. Да, това е точно във ваш стил. Да се отървавате от всичко неприятно, вместо да се научите как да го понасяте.”


“Аз обаче не искам удобства. Искам бог, искам поезия, искам истински опасности, искам свобода, искам доброта. Искам грях.”


“Чувството се спотайва именно в този промеждутък от време между желанието и неговото осъществяване.”


“Не е достатъчно само фразите да са хубави, хубаво трябва да е и онова, за което ги използуваш.”


“Когато хората са подозрителни спрямо теб, и ти започваш да ставаш подозрителен спрямо тях.”

Източник:
Олдъс Хъксли. Прекрасният нов свят
Книгоиздателство „Георги Бакалов“, Варна, 1990

Снимка: Photo by Mikołaj on Unsplash

Споделете в социалните мрежи