Четки и бои за рисуване, поставени на дървена маса

60 цитата от “Портретът на Дориан Грей”

60 цитата от “Портретът на Дориан Грей”

Представям ви 60 любими цитата от книгата “Портретът на Дориан Грей” на Оскар Уайлд. Приятно четене!

“Истинският живот е един хаос, но във въображението винаги има безпощадна логика. Именно въображението буди угризенията на съвестта за извършените престъпления. Именно то рисува пред очите отблъскващите последици от тях. В реалния свят злото не се наказва, а и доброто не се възнаграждава. Успехът съпътства силния, несполуката преследва слабия. Това е всичко.”


“Опитът няма никаква етическа стойност. Той е само названието, което хората дават на своите грешки.”


“Днес хората знаят цената на всичко, но не умеят да измерват истинската стойност.”


“Мъжете се женят от скука, а жените се омъжват от любопитство. И едните, и другите остават разочаровани.”


“Единственото обаяние на миналото е в това, че е минало.”


“Младите хора искат да бъдат верни и не са, старите искат да изневерят, но не могат. Ето това е всичко.”


“Да обичаш, значи да превъзмогнеш себе си.”


“А що се отнася до знаменията, такова нещо не съществува. Съдбата не ни изпраща предвестници. Защото или е прекалено мъдра, или е прекалено жестока.”


“ — Сигурно пари? — каза лорд Уърмор и смръщи лице. — Е, сядай и говори. Младите хора днес си въобразяват, че парите са всичко.
— Да — промърмори лорд Хенри, като поправи цветето в бутониерата си, — а когато поостареят, вече са напълно уверени, че е така.”


“Мило момче, никоя жена не може да бъде гениална. Жените са декоративен пол. Никога нямат какво да кажат, но го казват очарователно. Те олицетворяват тържеството на материята над мисълта, както ние мъжете олицетворяваме тържеството на мисълта над морала.”


“ — Всички пътища свършват на едно място, скъпа Гладис.
— А кое е то?
— Разочарованието.”


“ — Обожавам простите удоволствия — каза лорд Хенри. — Те са последното убежище за сложните натури. Но не обичам драматичните сцени освен в театъра. Какви безразсъдни хора сте и двамата! Чудя се кой е изказал твърдението, че човекът е разумно същество! Струва ми се, че това е най-неуместното от всички твърдения. Човекът притежава какво ли не, но в никакъв случай разум.”


“Защото притежавате най-великолепната красота на младостта, а младостта е единствената ценност, която си заслужава да се притежава.”


“Цигарата е най-съвършеният вид съвършено удоволствие: дава ти остро усещане, но те оставя неудовлетворен.”


“Това е една от най-големите тайни на живота: умението да лекуваш душата си с преживявания и да оставяш душата ти да те лекува от преживяванията.”

Споделете в социалните мрежи