10 цитата от “Пипи Дългото чорапче”

10 цитата от “Пипи Дългото чорапче”

10 цитата от “Пипи Дългото чорапче”

Представям ви 10 любими цитата от книгата “Пипи Дългото чорапче” на Астрид Линдгрен. Приятно четене!

“Пък аз си нямам кой да ми бие тъпан. Седя си в моята самота и така се надлъгвам със себе си, че да ти е драго да ме слушаш.”


“Светът е пълен с разни неща и наистина има нужда някой да ги потърси и намери. Именно това правят нещотърсачите.”


“Щом сърцето е топло и бие както трябва, на човек не му става студено.”


“ — Ти не си ли чувала за писма в бутилки? — каза Пипи. — Написваш върху парче хартия, че искаш помощ, пъхаш го в бутилката, запушваш я с тапа и я хвърляш в морето, а тя се понася право при някого, който ще дойде да те спаси. Как мислиш, че иначе ще отървеш кожата си след корабокрушение? Като разчиташ на случайността? Така нищо не става! ”


“ — Да, времето си тече, а ние стареем — рече Пипи. — Наесен навършвам десет години и това означава, че най-хубавите ми години са минали.”


“Но тъй като никога не страдам от морска болест, няма какво да се тревожа за правописа й. Пък ако някога наистина се разболея от морска болест, ще ме занимават други неща, а не правописът на болестта ми.”


“От много учене и най-здравият може да се съсипе.”


“Най-важното за малките деца е да знаят ред. Особено ако сами си го определят.”


“Много е ясно защо трябва да изядеш тази вкусна каша. Защото, ако не изядеш вкусната каша, няма да пораснеш и да станеш голяма и силна. Ако пък не станеш голяма и силна, няма да имаш сила да накараш своите деца да изядат тяхната вкусна каша.”


“ — Но, Пипи — каза Томи, — можеш ли да свириш на пиано?
— Отде ще знам дали мога, като никога не съм опитвала — отвърна Пипи. — Не съм имала пиано, на което да опитам. А трябва да ти кажа, Томи, че за да се научиш да свириш на пиано без пиано, са необходими страшно много упражнения.”

Източник:
Астрид Линдгрен. Пипи Дългото чорапче
ДП „Балкан“, София, 1978

Снимка: на M W от Pixabay

Споделете в социалните мрежи