7 цитата от “Поща”

7 цитата от “Поща”

Представям ви 7 любими цитата от книгата “Поща” на Чарлз Буковски. Приятно четене!

“Океанът, виж го, бушува, плиска се насам-натам. А отдолу рибите, клетите риби, се бият помежду си, изяждат се взаимно. Ние сме като рибите, само дето сме горе. Един грешен ход, и си свършен. Хубаво е да си шампион. Хубаво е да знаеш правилните ходове.”


“Джойс ме хранеше добре. Имаше много месо. Вкусно, питателно, добре сготвено месо. Едно мога да й призная на тая кучка. Умееше да готви. Готвеше по-добре от всяка друга жена, която съм познавал. Храната е полезна за нервите и духа. Пълният корем вдъхва кураж — всичко друго е отчаяние.”


“Виж какво, коте, съжалявам, но не осъзнаваш ли, че тази работа ме влудява? Хайде да се откажем. Хайде просто да си лежим, да правим любов, да се разхождаме и да си приказваме. Да отидем в зоопарка. Хайде да идем да гледаме животните. Да идем до океана и да го гледаме. Само на четирийсет и пет минути път е. Хайде да играем настолни игри. Да идем на конни надбягвания, в галерията, на боксов мач. Хайде да си намерим приятели. Да се смеем. Този начин на живот е прекалено банален — той ни убива.”


“Можех да остана тук, помислих си, да печеля на хиподрума, а тя да се грижи за мен в лошите моменти, да ме масажира с ароматни масла, да ми готви, да ми говори, да спи с мен. Разбира се, не можеше без скандали. Такава е женската природа. Обичат взаимното замеряне с кирливи ризи, малко крясъци, малко драматизъм. После размяна на обещания. Не бях много по обещанията.”


“ — Напускам.
— Напускаш ли?
— Да. Не можеш да обвиняваш някого, — че иска да живее по-добре.”


“ — Някои мъже са луди — отговорих, като тръгнах към вратата.
— В какъв смисъл?
— В смисъл, че някои мъже обичат жените си.”


“Жените бяха създадени да страдат; нищо чудно, че искаха постоянни обяснения в любов.”

Източник:
Чарлз Буковски. Поща,
ИК ФАМА

Снимка: на ninita_7 от Pixabay

Споделете в социалните мрежи