15 цитата от „Гордост и предразсъдъци“

15 цитата от „Гордост и предразсъдъци“

Представям ви 15 любими цитата от книгата “Гордост и предразсъдъци” на Джейн Остин. Приятно четене!

“Жените имат крилато въображение; то мигновено подхвръква от харесването към любовта и от любовта — към брака! ”


“Суетност и гордост са различни неща, макар двете думи понякога да се използуват като синоними. Може да си горд, без да си суетен. Гордостта се отнася повече към мнението ни за нас самите, а суетността към онова, което бихме искали другите да мислят за нас.”


“Той обичаше природата и книгите, тази любов му носеше радост. От жена си не искаше нищо, само понякога се развличаше с невежеството и глупостта й. Вярно, не такова щастие очаква съпругът от своята жена, но като няма други забавления, истинският философ е доволен от онова, което му е подръка.”


“Колкото опознавам света, толкова повече ме разочарова; всеки изминал ден ме уверява в несъвършенството на човешкия характер и в измамната фасада на достойнството и благоразумието.”


“Човек живее, за да го одумват съседите и да им се присмива на свой ред — не е ли така? ”


“Общоизвестна истина е, че всеки богат млад мъж трябва да си вземе съпруга.”


“Ако още утре се омъжи за него, вероятността да е щастлива е същата, каквато би била, ако е изучавала характера му цяла година. Щастливият брак е само въпрос на случайност. Дали са се познавали от близо, дали са се спогаждали преди брака — това с нищо не допринася за брачното щастие на двамата. След женитбата се появяват достатъчно различия, които да ги дразнят; затова по-добре е да познаваш колкото може по-малко несъвършенствата на оня, с когото ще преживееш живота си.”


“ — Какво чудесно развлечение за младите е това, мистър Дарси! Няма нищо по-хубаво от танците. За мен те са най-изтънченото забавление на висшето общество.
— Прав сте, сър, но танците имат това предимство да се харесват и в по-низшите общества по света. Всеки дивак умее да танцува.”


“В мен се крие упорство, и то не ме оставя да се стряскам по чужда воля. Смелостта ми се надига бурно при всеки опит да ме сплашат.”


“Няма развлечение като четенето! От всички неща книгата най-трудно омръзва! Когато си създам собствен дом, ще събера там най-хубавите книги.”


“Недей заради един определен човек да изменяш на представите си за морал и почтеност и не се мъчи да убеждаваш и себе си, и мене, че егоизмът бил проява на благоразумие, а безразличието към последствията — гаранция за щастие.”


“Умът ми беше зает с нещо по-приятно. Мислех си за голямата наслада, която могат да дарят красивите очи на една хубава жена.”


“Лесно бих простила неговата гордост, ако не беше засегнал моята.”


“ — Уверена съм, че ще го харесаш.
— Опазил бог! Това вече ще е похлупак на всичко! Как не — да харесам човека, когото съм решила да намразя! Не ми пожелавай такава беда.”


“Поучете се от моята философия. Да си припомняме от миналото само това, което може да ни радва.”

Източник:
Джейн Остин. Гордост и предразсъдъци
„Отечество“, София, 1989

Снимка: Photo by Joanna Kosinska on Unsplash

Споделете в социалните мрежи