10 цитата от “Мълчанието на агнетата”

10 цитата от “Мълчанието на агнетата”

10 цитата от “Мълчанието на агнетата”

Представям ви 10 любими цитата от книгата “Мълчанието на агнетата” на Томас Харис. Приятно четене!

“Паметта, госпожице Старлинг, е всичко, което имам. Тя ми замества гледката от прозореца.”


“Умът разваля толкова много от някогашните удоволствия. А щом като любимите мъниста сега изглеждат жалки, какво ли още ще се вкисне с течение на времето? Не се ли замисляте нощем за това? ”


“Агнетата ще млъкнат засега. Но ти ще трябва непрекъснато — отново и отново — да си завоюваш това благословено мълчание, тази тишина. Защото движещата ти сила е всяка човешка мъка, а мъка винаги ще има.”


“Доста неща виждате, доктор Лектър, Няма да отрека нищо от това, което казахте. Но в същото време, без да искате, ми отговаряте на един въпрос: достатъчно ли сте силен вътрешно, за да насочите тази мощна проницателност към самия себе си? Трудно ви е да си го представите. Разбрах това през последните няколко минути. Какво ще кажете? Надникнете в себе си и напишете истината. Какъв по-подходящ или по-сложен обект за изследване можете да намерите? Или се плашите от себе си? ”


“Знам от какво се боиш. Не от болката, нито от самотата. Това, което не понасяш, Ханибал, е унижението. В това отношение си като котките.”


“Полицията отдавна беше задраскала от списъка си клубовете на самотниците. Дали Бъфало Бил не е открил друг начин да се възползува от самотата? Самотата ни прави най-уязвими. И алчността.”


“В нищо не съм се превърнал. Аз просто съществувам такъв, какъвто съм. Не можете да ме сведете до поредица от чужди влияния. Отказали сте се от понятията добро и зло и сте ги заменили с науката за човешко поведение. Обули сте всичко в гащите на моралното достойнство — никой за нищо не е виновен сам. Погледнете ме, госпожице Старлинг — олицетворявам ли аз злото? Можете ли да го твърдите? Аз ли съм злото, госпожице Старлинг? ”


“Животът е твърде хлъзгав, за да се ръководи от книги, Кларис.”


“Решаването на проблеми е като ловуването — примитивно удоволствие, заложено в нас още с раждането.”


“В този странен свят, в тази негова половина, която сега тъне в мрак, аз трябва да издиря едно същество, което живее от чуждите сълзи.”

Източник:
Томас Харис, Мълчанието на агнетата
ИК „МЕДИУМ 999 & ИВАН ВАЗОВ“, София, 1991

Снимка: Vintage vector created by pch.vector – www.freepik.com

Споделете в социалните мрежи