9 цитата от “Малки богове”

9 цитата от “Малки богове”

Представям ви 9 любими цитата от книгата “Малки богове” на Тери Пратчет. Приятно четене!

“ — Животът в този свят — рече той, — е, така да се каже, временно пребиваване в пещера. Какво можем да знаем ние за действителността? Защото всичко, което виждаме от истинската природа на съществуванието е — как да го наречем? — не повече от озадачаващи и забавни сенки, хвърляни върху вътрешната стена на пещерата от невижданата ослепителна светлина на абсолютната истина, от които ние можем или не да извлечем някакъв отблясък на правдивост, и ние като пещерни търсачи на мъдростта можем само да извисим глас към невидимото и да кажем смирено: „Хайде, направи Деформирания Заек… него най го обичам.“”


“ — Вие не можете да вярвате във Великата А’Туин — каза той. — Великата А’Туин съществува. Няма смисъл да се вярва в неща, които съществуват.
— Някой е вдигнал ръка — каза Ърн.
— Да?
— Господине, без съмнение, заслужава си да се вярва само в неща, които съществуват? — каза питащият, който беше облечен в униформа на сержант Свещената Стража.
— Ако те съществуват, не е необходимо да вярвате в тях — каза Дидактилос. — Те просто съществуват.”


“ — Ти Даже Не Вярваш В Мен!
— Да, но аз съм практичен човек.
— И Храбър При Това. Да Декларираш Атеизъм Пред Собствения Си Бог.
— Това нищо не променя! — каза Симони. — Не си мисли, че можеш да ме измамиш като съществуваш! ”


“Защото това, от което се нуждаят боговете е вяра, а това което искат хората, са богове.”


“Боговете не обичат хората да не вършат никаква работа. Хора, които не са заети непрекъснато, може да започнат да мислят.Част от мозъка съществува, за да не позволи това да се случи. Много е ефикасно. Може да накара хората да изпитват скука насред чудо.”


“Човек не може да отложи неизбежното. Защото, рано или късно човек стига до мястото, където неизбежното просто седи и го чака.”


“Времето е наркотик. Твърде много от него убива.”


“Някъде в дъждовните гори на Брутовото подсъзнание изникна пеперудата на съмнението и размаха експериментално крило, без въобще да знае какво казва теорията на хаоса за тези неща…”


“Гравитацията е навик, от който е трудно да се откажеш.”

Източник:
Тери Пратчет. Малки богове
Първо издание
Издателска къща Вузев, София, 1996

Снимка: на Xavier Espinosa от Pixabay

Споделете в социалните мрежи