10 цитата от “Ангел с часовников механизъм”

10 цитата от “Ангел с часовников механизъм”

10 цитата от “Ангел с часовников механизъм”

Представям ви 10 любими цитата от книгата “Ангел с часовников механизъм” (Книга 1 от поредицата Адски устройства) на Касандра Клеър. Приятно четене!

“ — Никога не съм виждал някой да се вълнува от книги толкова много. Човек ще помисли, че говориш за диаманти.
— Но те са диаманти! Какво друго може да се обича така? ”


“Да обичаш, е също толкова велико нещо, колкото и да бъдеш обичан. Любовта никога не може да бъде похабена.”


“ — Понякога — каза Джем, — животът ни се променя така бързо, че промяната изпреварва разума и сърцето ни. И когато животът ни вече не е същият, но копнеем за отминалите времена, чувстваме най-силна болка. Но ти казвам от личен опит, че се свиква. Научаваш се да живееш живота си и не можеш да си спомниш, или дори представиш, какво е било преди.”


“ — Вярвам в доброто и злото — обясни Джем, — и вярвам, че душата е вечна. Ала не вярвам в огнения Ад, в острите тризъбци или в безкрайните изтезания. Не вярвам, че можеш да заплашваш хората и така да ги направиш добри.
Теса погледна към Уил.
— Ами ти? В какво вярваш?
— Pulvis et umbra sumus — каза Уил, без да я поглежда. — Вярвам, че сме прах и сенки. Какво друго има на този свят? ”


“Всеки си има нещо, без което не може да живее. Ще открия каква е твоята тайна, не бой се — тя искаше да каже това лековато, но при вида на лицето му, гласът й заглъхна несигурно. Той я гледаше странно и твърдо. Очите му бяха в същия тъмносин цвят, като кадифената корица на книгата в ръката му. Погледът му слезе от лицето към гърлото и кръста й, преди отново да се върне на лицето й, където се спря на устните й. Сърцето на Теса затуптя, сякаш бе тичала по стълби. Гърдите я заболяха, все едно бе гладна или жадна. Искаше нещо, но не знаеше какво.”


“ — Но тези книги са зад решетки! — възрази тя. — Като в книжен затвор!
— Някои от книгите хапят — ухили се Уил, — трябва да бъдем внимателни.
— Човек винаги трябва да внимава с книгите — каза Теса, — и това, което те съдържат. Думите имат силата да ни променят.”


“Ако никой в света не го е грижа за теб, съществуваш ли наистина?”


“Каквато и да си физически — каза той, — момиче, момче, силна, слаба, болна или здрава… всичко това няма значение. Важно е това, което е в сърцето ти. Ако душата ти е на воин, значи си воин. Всичко друго е стъкларията, от която е направена лампата. Но ти си светлината вътре.”


“Неодушевените предмети наистина са безобидни, господин Мортмейн. Ала не същото може да се каже за тези, които ги използват.”


“Понякога в глупостите има мъдрост, но трябва да я потърсиш.”

Източник:
Касандра Клеър. Ангел с часовников механизъм
Първо издание
ИК „Ибис“, 2011 г.

Снимка: Photo by Lucas Santos on Unsplash

Споделете в социалните мрежи