10 цитата от Елин Пелин

10 цитата от Елин Пелин

10 цитата от Елин Пелин

Представям ви 10 любими цитата от Елин Пелин. Приятно четене!

“Ще се оправят работите. Злото не е трайно, доброто е господар на човешкото сърце.”

Гераците

“Една дума искам само да ти кажа. Само една дума. Прошка не ща… Само това искам да ти кажа, че живота без любов нищо не е.”

Земя

“Смелостта е нещо относително. Във всяка жива твар е вложен инстинкта за самосъхранение. Той се проявява или като страх, или като смелост, зависи от обстоятелствата.”

Смелост

“ — Бог вижда — каза един от старците, — че живеем така, както са живяли хората от веки веков. Трудим се, развъждаме челяд и се грижим за нея. Не можем да бъдем много добри, защото бог е направил човека така, че да обича себе си повече от другите. Не можем да бъдем и много зли, защото се боим едни от други. Живеем като червеите в дървото, всеки гризе и си прави път според силите си. Ако го нямаше злото, никой нямаше да знае що е добро.”

Отец Сисой

“Настоящето е винаги било море от чувства, по което се клатушкат хорските души, несигурни в своя път. Техните сълзи, техните вопли, радости, стремления, измами и душевни тържества, техните мисли и опити падат като скъпоценни бисери в бездните на това море. И когато се оттече в далечното минало, хората намират на дъното му утаени всичките попаднали съкровища и черпят мъдрост.”

Отец Сисой

“Една чиста истина прави живота спокоен, една хубава лъжа го прави приятен.”

Жената със златния косъм

“Мисля и не знам кое е върховното в човека — душата или тялото. Не са ли те всъщност неразделни и не тържествува ли душата пред влеченията радостни на тялото? ”

Чорба от греховете на отец Никодим

“Това, дето ми е на главата, мога да сваля, но това, дето ми е в сърцето, не мога да извадя.”

Косачи

“Чудновати, но хубави! Слушаш, слушаш и се забравяш… И току виж, че чудноватото почва да ти се чини истина, потънеш в него и отидеш. Затова има приказки, затова са ги хората измислили. И песните са затова… да те измъкнат от истината, за да разбереш, че си човек.”

Косачи

“Най-хубаво е да не казваш излишното. Важното е да знаеш какво да кажеш. Да имаш златна мярка! ”

Елин Пелин по литературни и обществени въпроси

Източник:
Елин Пелин, ГерацитеМоята библиотека
Елин Пелин, ЗемяМоята библиотека
Елин Пелин, Аз,ти,тойМоята библиотека
Елин Пелин, Под манастирската лозаМоята библиотека
Елин Пелин, КосачиМоята библиотека

Снимка: на Svetoslav Markov от Pixabay

Споделете в социалните мрежи